Post-Covid Επιχειρήσεις

by george08

Το σχήμα της οικονομικής κατάστασης

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η οικονομία την περίοδο του κορωνοϊού επηρεάστηκε σε πολλούς τομείς. Πολλές επιχειρήσεις είδαν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους να εγκαταλείπονται και το κεφαλαιουχικό απόθεμά τους να λιγοστεύει μέρα με τη μέρα. Δεν υπάρχει όμως καιρός για χάσιμο.

Στην παρούσα φάση της μετά-κορωνοϊού εποχής, οι επιχειρήσεις χρειάζονται να ταξινομηθούν σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες:

Πρώτη κατηγορία (Ευνοημένες Επιχειρήσεις): Βρίσκονται οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και της καραντίνας συνέχισαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πετυχαίνοντας την απότομη ανάπτυξή τους.

Δεύτερη κατηγορία (Μη Πληγείσες Επιχειρήσεις): Βρίσκονται οι επιχειρήσεις οι οποίες έμειναν σταθερές εκείνη την περίοδο και δεν επηρεάστηκαν από την κρίση της πανδημίας, χωρίς όμως να πετύχουν κάποια ανάπτυξη.

Τρίτη κατηγορία (Επηρεασμένες Επιχειρήσεις): Βρίσκονται οι επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάστηκαν λίγο από την κατάσταση της πανδημίας.

Τέταρτη κατηγορία (Πληγείσες Επιχειρήσεις): Βρίσκονται οι επιχειρήσεις οι οποίες πλήγηκαν ανεπανόρθωτα.

Με την επαναλειτουργία της αγοράς το 2021 και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η κάθε επιχείρηση πρέπει να κατατάξει τον εαυτό της σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες έτσι ώστε να καθορίσει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο της για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της και την αναβάθμιση της θέσης της.

Αφού καθοριστεί η θέση που έχει η κάθε επιχείρηση, θα πρέπει να εξεταστούν οι κυριότεροι επιχειρηματικοί άξονες στους οποίους κάθε κατηγορία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Πλάνο της επόμενης μέρας
  2. Κεφάλαιο Κίνησης
  3. Αγορά και Ζήτηση (Μελέτη της αγοράς)
  4. Τεχνολογική Αναβάθμιση
  5. Βιωσιμότητα
  6. Εκπαίδευση
  7. Δημιουργία Συνεργασιών
  8. Σταθεροποίηση εσόδων

 

Επιχειρήσεις της πρώτης κατηγορίας (Ευνοημένες Επιχειρήσεις):

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν τη δυνατότητα λειτουργίας εν μέσω πανδημίας λόγω των προϊόντων ή υπηρεσιών που παρείχαν. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να διατηρήσουν την ανοδική πορεία που κέρδισαν από τις καταστάσεις. Πρέπει να δημιουργήσουν το πλάνο της επόμενης μέρας όταν τα μέτρα, οι περιορισμοί και οι περιστάσεις, τα οποία συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του κέρδους τους, θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Επιχειρήσεις της δεύτερης κατηγορίας (Μη Πληγείσες Επιχειρήσεις):

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι επιχειρήσεις οι οποίες συνέχισαν την δραστηριότητά τους κανονικά λόγω του λειτουργικού μοντέλου τους ή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους (π.χ. λειτουργία και χρήση τεχνολογικών μέσων).

Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να καθορίσουν το πλάνο τους βάσει του Κεφαλαίου Κίνησής τους επενδύοντάς το στους σημαντικότερους τομείς για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του κέρδους.

Επιχειρήσεις της τρίτης κατηγορίας (Επηρεασμένες Επιχειρήσεις):

Στην κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν απόθεμα χρημάτων για την επαναλειτουργία τους, όχι όμως την δυνατότητα λειτουργίας εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων, ή οι επιχειρήσεις οι οποίες τα αγαθά πώλησής τους δεν θεωρούνταν σημαντικά από το κοινό. Με την επαναλειτουργία και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα καλό θα ήταν να μελετηθεί η αγορά έτσι ώστε οι επιχειρηματικές κινήσεις να χαρακτηρίζονται ως αποδοτικότερες, αποτελεσματικότερες και οικονομικότερες.

Επιχειρήσεις της τέταρτης κατηγορίας (Πληγείσες Επιχειρήσεις):

Είναι αυτές που δεν είχαν τις υποδομές για να αντέξουν την περίοδο της πανδημίας, τα προϊόντα πώλησής τους δεν θεωρούνταν απαραίτητα από το ευρύ κοινό και δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές να υποστηρίξουν το ψηφιακό μοντέλο επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να το προσαρμόσουν στα μέτρα της καινούργιας ψηφιακής κανονικότητας. Επίσης, καλό θα ήταν να τεθεί υπόψη το θέμα δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ της επιχείρησης και άλλων οργανισμών. Σκοπός είναι η ομαλή επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σταθεροποίηση των εισόδων της επιχείρησης.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει ως στόχο της την αναβάθμιση της θέσης της σε ψηλότερη κατηγορία. Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού πρέπει να ακολουθηθούν σταθερά τα βήματα της τρέχουσας κατηγορίας και των υπόλοιπων κατηγοριών, αφού με την σταδιακή αναβάθμιση κατηγορίας πρέπει να ακολουθηθούν διαφορετικές επιχειρηματικές πρακτικές με έμφαση σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς άξονες.

Βάσει των σημείων που εξεταστήκαν πιο πάνω, προτείνεται απαραίτητα η καθοδήγηση από τους ειδικούς του κλάδου για να μπορέσει οποιαδήποτε επιχείρηση να ανταπεξέλθει στο νέο πλαίσιο ευκαιριών που προσφέρονται. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται έναν έμπιστο σύμβουλο ο οποίος θα μπορέσει να καθοδηγήσει την επιχείρηση στον σωστό δρόμο. Οι δύσκολες καταστάσεις της πανδημίας έδωσαν την ευκαιρία για ανασυγκρότηση των δυνατοτήτων μιας επιχείρησης, ανάδυση των πιθανών σφαλμάτων στο επιχειρησιακό μοντέλο, διεύρυνση του επιχειρηματικού ορίζοντα και, το σημαντικότερο, αμφισβήτηση και επανεξέταση του επιχειρηματικού και επιχειρησιακού μοντέλου.

Η δύσκολη περίοδος του κορωνοϊού μπορεί να μετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για καινούργιες ευκαιρίες. Η κάθε επιχείρηση πρέπει να αφουγκραστεί τις πληροφορίες που προσφέρει το περιβάλλον στο οποίο συμμετέχει έτσι ώστε να κατευθυνθεί προς την επιτυχία.

 

Γ.Β.  ,  Π.Δ.

N. Vorkas & Co Ltd

 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More