Διαφορετικοί τρόποι διεύθυνσης – Rensis Likert

by george08

Αναμφίβολα, ο διευθυντής μιας επιχείρησης είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις σε μία επιχείρηση. Πρόκειται για έναν ρόλο ο οποίος αντικατοπτρίζεται τόσο στο πως λειτουργούν οι υπάλληλοι όσο και στην οικονομική ευημερία μιας επιχείρησης. Ο Rensis Likert ξεχώρισε τέσσερεις κύριους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διοικηθεί μια επιχείρηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις διαφέρουν μεταξύ τους, άρα ο κάθε ένας από τους τέσσερεις τρόπους διοίκησης του Likert αρμόζει σε διαφορετικά λειτουργικά μοντέλα, ενώ ο προτιμότερος είναι ο τελευταίος.

 

Αυταρχικός – Εκμεταλλευτικός τρόπος:

Ο τρόπος αυτός προϋποθέτει την απόλυτη υπακοή των υπαλλήλων στις εντολές των διευθυντών. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο όγκος εργασιών των υπαλλήλων χωρίς να επιβραβεύονται και χωρίς απαραίτητα οι προθέσεις του διευθυντού να είναι αυτές.

Όπως διαφαίνεται στην ονομασία του τρόπου αυτού, καμία πρωτοβουλία δεν γίνεται από τους υπαλλήλους αφού ο αυταρχικός διευθυντής δίνει εντολές οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν πιστά, και εκμεταλλευτικός αφού η οι εντολές που δίνονται μπορεί να αφορούν περισσότερες λειτουργίες από αυτές που συμφωνήθηκαν αρχικά. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ο φόβος ως παρακίνηση, πράγμα το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την επιχειρηματική κοινότητα.

Σίγουρα, ο τρόπος αυτός μπορεί να λειτουργήσει σε ένα αρχικό στάδιο κατά το οποίο ο μια νεοσύστατη επιχείρηση πρέπει να σταθεί στα πόδια της και ο διευθυντής πρέπει να αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις με σκοπό να πετύχει ακριβώς αυτό. Όμως, η συνεχής αυταρχικότητα και η αδιάλειπτη εκμετάλλευση συνθλίβει το ηθικό των υπαλλήλων προκαλώντας τους αρνητικά συναισθήματα και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν γρήγορα την επιχείρηση.

Καλοπροαίρετος – Πατερναλιστικός τρόπος:

Αυτός ο τρόπος διεύθυνσης προσφέρει μια ανάσα στην απολυτότητα των διευθυντών προς τους υπαλλήλους. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται πολλές φορές και από τους υπαλλήλους προς τον διευθυντή αφού χαρακτηριστικό του τρόπου διεύθυνσης είναι ο πατερναλισμός, δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους υπαλλήλους και μπορεί να αποταθεί απευθείας στον διευθυντή ο οποίος ενεργεί ως πατρική μορφή στην επιχείρηση.

Κίνητρο για την εργασία είναι η ικανοποίηση του διευθυντή όπως και η επιπλέον αμοιβή για την «καλή δουλειά». Σημαντικό είναι η μερική συμμετοχή των υπαλλήλων στη λήψη αποφάσεων της επιχείρησης.

Εξετάζοντας σε βάθος τον τρόπο αυτό, μπορεί να διακρίνει κανείς ότι υπάρχει κίνδυνος κακού ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων εξ’ αιτίας του συνεχούς ελέγχου που γίνεται από τον διευθυντή αλλά και από τους άλλους υπαλλήλους.

Συμβουλευτικός τρόπος:

Κάπως πιο έντονη η συμμετοχή των υπαλλήλων φαίνεται να αναφέρει ο Rensis Likert, αφού η επικοινωνία μεταξύ υπαλλήλων και διευθυντών είναι πιο βελτιωμένη. Επίσης, οι ανταμοιβές είναι αυξημένες ενώ οι τιμωρίες φαίνεται να γίνονται πολύ πιο σπάνια.

Ως εκ των ανωτέρω, σκιαγραφείται αίσθημα ικανοποίησης και παρατηρείται αυξημένη παραγωγικότητα από μεριάς υπαλλήλων. Τα δύο αυτά συστατικά είναι τα πλέον σημαντικότερα για την καλή λειτουργία μιας επιχείρησης όσον αφορά τους υπαλλήλους.

Συμμετοχικός τρόπος:

Κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του διευθυντικού τρόπου είναι η πλήρης συμμετοχή των υπαλλήλων στη λήψη αποφάσεων του οργανισμού. Η συμμετοχή αυτή αυξάνει το αίσθημα ευθύνης των υπαλλήλων, οι οποίοι ταυτίζονται με την επιχείρηση, κάνοντας τους στόχους της δικούς τους αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

Πρόκειται για τον ιδανικότερο τρόπο διεύθυνσης αφού δεν εργάζεται μόνο ένα άτομο για τα διάφορα θέματα αλλά όλα. Η επικοινωνία, η συζήτηση ιδεών και η οικεία συναναστροφή αποδεικνύονται σημαντικά συστατικά για την ευημερία της επιχείρησης και την καλή συνεργασία μεταξύ υπαλλήλων και διευθυντών.

Ο τρόπος αυτός συχνά παρατηρείται στις Οικογενειακές Επιχειρήσεις. Αποδεικνύεται ότι πολλά άτομα με οικογενειακή οικειότητα ενεργούν πιο αποδοτικά από ένα άτομο μόνο. Η συμμετοχή των μελών της οικογένειας είναι αναπόφευκτη, για ευνόητους λόγους, και εννοείται ότι η λήψη αποφάσεων γίνεται καθολικό ζήτημα επειδή οι αποφάσεις κρίνουν το εισόδημα της οικογένειας.

Στην περίοδο του κορωνοϊού, του οποίου οι επιπτώσεις είναι εμφανέστατες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, ο κάθε διευθυντής καλείται να ανταπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις και να πράξει με τον καταλληλότερο τρόπο. Οι καταστάσεις χρίζουν ευέλικτων κινήσεων για την αποτελεσματικότητα της λειτουργικότητας της επιχείρησης με σκοπό τη συνέχιση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και την αύξηση των εισοδημάτων.

Η συμβουλευτική ομάδα μας μπορεί να εντοπίσει τον διευθυντικό επιχειρηματικό τρόπο με τον οποίο ενεργεί η επιχείρησή σας, να αξιολογήσει τη λειτουργικότητά του και να εκπαιδεύσει τόσο διευθυντικά στελέχη όσο και υπαλλήλους έτσι ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρησή σας και να την καταστήσουμε ανταγωνιστική στον κλάδο.

Θεωρούμε κάθε επιτυχία σας και δική μας

Π.Δ.

N. Vorkas & Co Ltd

 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More