Ανέπαφες Συναλλαγές – Contactless Payments

by george08

Η Τεχνολογία γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της ζωής μας. Οι δυνατότητες που μας παρέχει είναι απεριόριστες και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με υπευθυνότητα έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η Τεχνολογία συμβάλλει στην ασφαλή,  πιο αποδοτική, αποτελεσματική και οικονομική λειτουργία πολλών επιχειρηματικών τομέων. Ο πιο πρόσφατος, που αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ο τομέας της χρηματικής συναλλαγής. Η ανάπτυξη του τομέα αυτού προσφέρει ολοένα και περισσότερους τρόπους πληρωμής των υπηρεσιών ή αγαθών, δηλαδή ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιήσει την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κινητού, χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας και, πλέον, με τη χρήση έξυπνου ρολογιού (Smart Watch).

Το πρόσφατο διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου (Κ.Δ.Π. 259/2021, «περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων τίτλος, Λεπτομέρειες Εφαρμογής της Υποχρέωσης Αποδοχής Μέσων Πληρωμής με Κάρτα, Διάταγμα του 2021») δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών έτσι ώστε να εντάξουν στο κατάστημά τους «τερματικό αποδοχής καρτών» (μηχανάκι χρέωσης τραπεζικών καρτών) με το οποίο οι  καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν τις ανέπαφες συναλλαγές τους. Το διάταγμα προνοεί την ένταξη «τερματικού» μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν την πληρωμή των προϊόντων και υπηρεσιών με μετρητά.

Μερικά οφέλη των ανέπαφων συναλλαγών είναι τα εξής:

Ασφάλεια:

Μέσα στο πλαίσιο της διαφύλαξης της υγείας και την προστασία της ακεραιότητας των πολιτών από την πανδημία του Covid-19, η χρήση του «τερματικού αποδοχής καρτών» γίνεται πλέον απαραίτητη. Οι ανέπαφες συναλλαγές συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας αφού δεν χρησιμοποιούνται μετρητά, τα οποία έρχονται σε επαφή πολλά άτομα. Επίσης, ο κωδικός ασφαλείας (PIN) της κάθε κάρτας είναι μοναδικός και προστατεύει τόσο τα δεδομένα της κάρτας όσο και το περιεχόμενο του λογαριασμού.

Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα:

Η χρήση της κάρτας γίνεται άμεσα και με ακρίβεια. Το ποσό συναλλαγής δίνεται με μειωμένο περιθώριο λάθους, αφού το αναγνωριστικό (ραδιοσυχνότητα) καθιστά τις κάρτες πιο ακριβείς και μοναδικές. Επίσης, διανύουμε την εποχή κατά την οποία οι κάρτες αντικατέστησαν τα μετρητά σε μεγάλο βαθμό και οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες παρά τα χρήματα. Καλό θα ήταν να μπορέσει να εξυπηρετηθεί οποιοσδήποτε καταναλωτής άμεσα και με αποτελεσματικότητα με τη χρήση του «τερματικού».

Οικονομικότητα:

Πλέον, ο κάθε καταναλωτής έχει στη τσέπη του το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι και με αυτό εξοικονομεί χώρο και χρόνο. Η ταχύτητα με την οποία εξυπηρετείται ο καταναλωτής έχει γίνει πλέον παράγοντας ανταγωνιστικότητας και γι’ αυτό οφείλεται η άμεση χρέωσή του από το «τερματικό».

Όπως ειπώθηκε πιο πάνω, η Τεχνολογία γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της ζωής των ανθρώπων. Η χρήση της κάρτας έχει γίνει απαραίτητη. Οι καταναλωτές πρέπει με υπευθυνότητα να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που η χρεωστική/πιστωτική κάρτα τους παρέχει, και οι επιχειρήσεις πρέπει σιγά σιγά να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα προς όφελός τους και για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Εμείς στην N. Vorkas & Co, αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα τεχνολογικά μέσα. Είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τον τεχνολογικό κλάδο ως έναν από τους εξελισσόμενους και σημαντικότερους κλάδους στη λειτουργεία των επιχειρήσεων αφού οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει είναι απεριόριστες. Η Τεχνολογία είναι το κλειδί για την βελτίωση του επιχειρηματικού τρόπου λειτουργίας. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές της στην καινούργια εποχή.

Π.Δ.

N. Vorkas & Co Ltd

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More